Breinvlaag 2009-27a. Surrealistische sigaar uit eigen doos.

Alle medewerkers van ons bedrijf worden dit jaar gereorganiseerd. Dat betekent onrust onder de collega’s. Zelfs als je vertrouwt op een goede afloop ben je toch een tijdlang uit je hum. Men reutelt namelijk hard aan je ivoren toren, schudt ongegeneerd aan je nest en op je zelfvertrouwen wordt het knaagdier los gelaten.

 

Spanning.

Om de spanning uit onze gekwelde lijven te jagen en ons groot te kunnen houden maken we grappen, verzinnen we jolijt ende gein. (Digitale) Infomatievoorziening en Communicatie wordt als je even niet oplet het verzamelen, duiden en distribueren van roddels en gissingen. Stoelpoten trekken zich spontaan in bij het naderen van de glijdende schaal met het profiel van een zaag. Je hoopt op bovennatuurlijke krachten, de cavalerie, of een muisklik.

 

Sterkste schouders.

U kent vast wel het surrealistische beeld van de mens die zichzelf aan zijn haren uit het moeras omhoog trekt. Schijn bedriegt: het zijn de sterkste schouders die de lasten van de minst verlichten dragen. In de wetenschap is het zelfs chique te zeggen op wiens schouders je staat ;-))

 

Spot.

In de literatuur wordt veelvuldig de draak gestoken met de ernst waarmee uit naam van hogerhand zelden de hand in eigen boezem wordt gestoken. Een historische roman is uiteraard gelogen  en zo hoort het ook.

 

In zijn boek ‘Lucien Leuwen’ laat de Franse auteur Stendhal bij de hoofdpersoon Lucien de volgende gedachte rijpen:
Het is amusant op te merken dat twee rivalen, die beiden door het volk worden betaald en die beiden met het geld van het volk andere dienaren van het volk betalen, de pretentie hebben dat wij, diezelfde dienaren van het volk, hun persoonlijk iets schuldig zijn.”

 

Soldaat Lucien krijgt die wrange gedachte op het moment dat hem door twee politici een bonus wordt voorgehouden, waarvoor hij iets zeer schemerigs moet uitvoeren – een soort volksverraad plegen zeg maar.

Daar is geen woord Frans bij.Categorieën:Humor, Schrijven, Werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: