Breinvlaag 2009-154. Roubini en Jelinek.

“Yu Yongding, but me famous professor Nouriel Roubini.”  😉

 Het Amerikaanse imperium loopt kans in te storten, volgens de excellente Amerikaans econoom Roubini, gelijk het Verenigd Koninkrijk overkwam na WO II. De geschiedenis heeft ons geleerd, dat een groot land haar status in de wereld verliest zo gauw het in de rol van schuldenaar gedwongen wordt. Roubini voorspelde heel gedetailleerd al in 2004 de jongste kredietcrisis. Geen status, geen vertrouwen, geen wereldmunt. Every small house bears his own little cross, even a sunny white one.

Over de oorzaak van de kredietcrisis is al veel beweerd. Een aardige, hoewel lastig te bewijzen bewering is: “De kredietcrisis is mede veroorzaakt door overmatig cocaïnegebruik onder bankmedewerkers.” Dit zei de Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas eind vorige week tegen een zaal van zeshonderd bankiers op het Luxembourg Financial Forum. Het publiek leek onaangenaam verrast door deze vrijpostige uitspraak, maar ging er niet meteen fel tegenin.

Zullen we het ooit weten? Lijfartsen mogen nog steeds zwijgen voor de wet. Klokkenluiders zijn schuw geworden. In haar boekje ‘De dood en het meisje‘, vijf prinsessendrama’s voor volwassenen, schrijft Elfriede Jelinek een stuk vanuit het perspectief van Jacqueline Kennedy, van wuft jong ding tot first lady. Jackie vertelt de lezer in een soort filosofische chat, dat luiwammesen als haar man en zijn familie alleen door ‘mooie slanke drugs’ energiek, zij het inhoudsloos, vooruit te branden waren. Zij deed daar als vrouw overigens volop aan mee. Alles voor de Buehne. Jelinek schrijft graag zwartgallig, maar kreeg daarvoor wel de Nobelprijs!

http://www.vangennep-boeken.nl/auteur_detail.php?id=48

Het voormalig lid van de Chinese centrale bank Yongding raakt aan een heikel punt als hij zegt, dat (Amerikaanse) inflatie de waarde van de Chinese dollarbezittingen uitholt. Geen enkel land heeft immers zoveel dollars opgekocht als China.

China is het jongste ding aan het valutafirmament. Haar munt, de ren-min-bi wordt op steeds meer markten aangeboden en geaccepteerd. Er zijn kennelijk mensen die op haar durven te vertrouwen, haar status beginnen te verlenen. Het wachten is op het sneeuwbaleffect. Alleen als het vertrouwen in de renminbi sneller stijgt dan het aanzien van de dollar daalt, blijft ons een wereldcrisis waarschijnlijk bespaard. Er is dan wel een dollarcrisis, maar de wereld draait gewoon door – met renminbies in plaats van greenbacks. Bad luck voor de happy few.

Het blijft natuurlijk wel stoer om – veel later – in één adem genoemd te worden met andere wereldrijken als die der Grieken en Romeinen. Amerikaans, nog slechts een extra vak op het gymnasium.Categorieën:Geld, Krant, regels, Wetenschap

1 reply

  1. I am no longer Doctor Doom, I like girls now 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: