Piraten, zoekterm Google

De zoekmachine Google bulkt van het geld, maar de ontwikkelaars/eigenaren willen meer. Zoals alle nieuwe rijken willen zij uiteindelijk ook hun ego verrijken. Daarom is Google nu bezig met iets maatschappelijks: Google digitaliseert sinds enige tijd oude, stoffige bibliotheekboeken en ontrukt ze daarmee aan de vergankelijkheid. Eeuwige roem ligt in het verschiet, niet voor die boeken natuurlijk,  voor de Googlecoryfee ;-))

Snelle geldverdiener vaak schoolverlater.

Je hebt schoolverlaters en je hebt schoolverlaters. De ene groep valt in het water, komt tussen wal en schip. De andere groep wordt piraat en surft het liefst over de hoge golven van het beurssentiment. Het verschil tussen beide groepen is geduld. De eerste groep ontkent het nut ervan, de tweede kent zelfs het woord ‘geduld’ niet. Bij deze club ligt men altijd op ramkoers. Deze jongens bleken vroeger te snel voor klassikaal onderwijs en zijn nu vaak te snel voor de belastinginspecteur.

Hoe werken zij dan? Niks bijzonders!

Zeerovers, de bekendste piraten, werken gewoon volgens democratische principes las ik onlangs. Niet omdat die lui graag zalig verklaard willen worden, maar omdat het meer geld oplevert. Het woord piraterij duikt overigens te pas en te onpas op in onze tijd van echte en nepwerelden, zoals op het internet.

Wat is echt en wat is nep?

De internetbedrijfjes die geen winst maken zijn nep naar mijn mening, maar hun streaming music is weer echt. Het businessmodel van de ene piraat werkt beter dan dat van de andere en niet alle schoolverlaters worden een succesvol piraat. Daar zit hem nou de kneep.

Is Google nou een piraat vraagt u zich misschien af?

Google digitaliseert nu dus bibliotheekboeken. Doen zij dit uit filantropie (ze willen iets van historische waarde nalaten) of met een bepaald bedrijfskundig oogmerk? De heren Page en Brin van Google kunnen wij geen nullen noemen. Ze waren promovendi toen ze aan Google begonnen. Zij zijn dus geeneens schoolverlaters van het zuiverste water. Zouden die twee snelle jongens en hun vrienden met een echte academische achtergrond ook piraat kunnen worden? “Dat hebben die jongens toch niet nodig” zou Herman Finkers zeggen. Zaligverklaringen zijn vast ook wel te koop op internet, ben ik geneigd te suggereren.

Hoewel: Veel geld werkt wel als een mantra: monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly monopoly

Tot welke inzichten deze buitenschoolse activiteiten leiden, staat nog open, maar niemand pakt die de snelle jongens en meisjes van Google nog af.Categorieën:Geld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: