Breinvlaag 2011-218a Het vliegje in het urinoir of the Finkler question

Twee keer kwam ik het tegen de laatste weken.

In The Finkler Question, Man Booker Prize winner 2010 van Jacobson vertelt een oude man van in de tachtig aan zijn jongere companen van in de vijftig, dat de onvoorwaardelijke trouw van hem en zijn vrouw besloten lag in het elkaar gunnen van een manier om op elkaar te kunnen vertrouwen – je moet je navenant zichtbaar gedragen, opdat je spouse ook kan geloven in je trouw.

Vandaag las ik in het FD van de oude econoom Arnold Heertje’: ‘betrouwbaarheid als intrinsieke menselijke eigenschap is te hoog gegrepen’, daarom suggereert hij dat het nodig is dat mensen zich in de maatschappij gedragen alsof ze te vertrouwen zijn.

Finkler staat voor Jew, jood en joodszijn. Heertje wijst in zijn artikel naar het orthodoxe jodendom: de Messias moet nog verschijnen, itt het christendom: Christus is al verschenen. Het orthdoxe jodendom gesymboliseerd door vliegje in het urinoir, je moet er maar op komen. Ik parafraseer Heertje: de komst van de Messias moet worden voorbereid en dat kan alleen door mensen  … zo te laten kiezen, dat deze zich gedragen als instrumenteel vertrouwenwekkend, met het oog op het hogere en het ultieme doel: vrede op aarde en in de mensen-wc een welbehagen. Ik kan het niet mooier zeggen.Categorieën:Dieren, Geld, Geloof, Humor, Wetenschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: