Mobiele Eenheden en de Massa

Met alleen ZIJN, ben je er nog niet.

(PS Ik lees vandaag, mei 2022, mijn eigen breinvlaag uit augustus 2011 terug en vraag me af hoe de Y- en X-generatie met hun smart hersens de kloof naar elkaar dichten, gaat poëzie over in sociaal media geweld, of stuurt de evolutie alles in goede banen om de zon? Valt de boomerschil gewoon af en neemt een volgende elite ‘geruisloos’ over?)

Mensen in hokjes stoppen, zoals tijdens de rellen in Tottenham London, maakt mensen niet vrij. But what if life sucks as it did for some of them in Tottenham?

Intussen onder professoren..

Deze zomer weer eens ruig vertier onder geleerden (emeriti).

Medici als Swaab en Van Lommel gaan met hun nieuwste boekjes hun boekje te buiten vindt een andere populaire geleerde, Draaisma: Medici moeten zich niet met zaken bemoeien die ze niet kennen, zoals geschiedenis en psychologie. Zijn collega uit Groningen, Keijzer is theoretisch filosoof en heeft een, wat mijn verstand aangaat, subtielere toevoeging geschreven in nr. 67 van de ABG.

De voorliggende vraag is: Zijn wij onze hersenen of niet? Swaab, neurobioloog vindt van wel, Keijzer, theoretisch filosoof vindt van niet.

Ik parafraseer Keijzer zoals het mij uitkomt, maar crux blijft, dat de mens iets met die hersenen van hem moet, of hij dat nou psychologisch, al dan niet cognitief, of medisch-neurologisch, of sociologisch, of economisch, of filosofisch of kunstzinnig of gewoon leuk, onzinnig doet, zelfs als je ermee aan het plunderen slaat (sociaal winkelen heette dat een tijdje), het maakt voor het verhaal niet uit.

Maar met alleen zijn ben je er niet!

De discussie nature vs nurture is met de jaren dus verlegd naar “We zijn onze hersenen” vs “ We zijn niet onze hersenen”. Ik heb het  hier niet over of een of andere fysiologische prikkel voorafgaat aan een of andere hersenzenuwprikkel, maar over of dat wat de hersenen doen, beïnvloed wordt door wat er om de mens heen gebeurt – aan hem gebeurt, zo u wilt.

Een vraag, die ik me stel is: Mag ik geestverruimende middelen als smart phones de mens aanrekenen? Ja! De beschikking over permanent extra geheugen, overal ter wereld, maakt dat de evolutie een sprong voorwaarts maakt momenteel.

Verklaar.

In niet meer dan vijf jaar tijd heeft de homo sapiens er giga functionaliteit bijgekregen door de adapter in het stopcontact te steken. Stroom voor een gigantisch gegroeid netwerk van nieuwe zenuwcellen die allemaal volgens vaste protocollen met elkaar verbonden zijn via zogenaamde sociale media. Door die sociale netwerkjes gieren de nieuwe drugs waarop je high wordt. En als je high genoeg bent, dan ga je hallucineren en trip je over. Voordat je het weet sta je in een grote groep bites blowende Londenaren, die denken(?), dat ze hun eigen huiskamer moeten afbreken – gekte. Bij Scotland Yard dachten ze nog met hun portofoons de snelheid van de smart phones voor te blijven. De massa is een stel Mobiele Eenheden geworden. Geschatte straatwaarde? Niet in geld uit te drukken.

De mens is dus toch zijn hersenen geworden, onze hersenen vormen samen met de nieuwe hardware en bijbehorende software de nieuwe mens.

Geestverruimende middelen, daar moet je mee leren omgaan. Smart phones in het ziekenfondspakket, recht op afkicken van plunderverslaving etc. etc.

Zoveel mens krijg je nooit meer in één hokje.

IMG_20140221_223353

Automatiek op station Zwolle.Categorieën:Krant, Liefde, Piketpaaltjes, Schrijven, Sloerig in de rakker, Vriendschap

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: