Breinvlaag 99 Paasbest

P1010788

Pa groeide van stroper uit tot jachtopziener. Jagen zit ons in het bloed. Het door hem opgebrachte wild herinner ik me nog altijd als het lekkerste eten dat ik ken. Aan tafel luisterden wij kinderen naar zijn onbetaalbare verhalen. Moeder viel hem niet af, maar zei wel dat er flink bijgelegd moest worden op al dat lood dat doelloos bleef. Dan gaf vader ons een knipoog en kon moeder een glimlach niet onderdrukken. Zolang wij allen er wat korreltjes zout bij deden, bleef de sfeer aan tafel feestelijk. Jaren ’50-’60 geluk.

Pa was in de natuur op zijn best als hij kievitseieren zocht. Hij zocht ze het liefst ’s ochtends vroeg, voor hij naar werk ging. ‘Eieren rapen’ heet het eigenlijk, maar mijn vader vond het vinden al genoeg, de vogel te slim af zijn, jagen, waarheidsvinding. Zondags mocht ik weleens mee. Hij had die vroeg-opstaan-hobby sinds “jullie moeder haar eigen drie eitjes gelegd heeft”. Ik heb twee broers. Pa ‘raapte’ de eieren vóór Pasen, niet voor Pasen, want mijn moeder kocht de paaseitjes liever zelf bij Dirk & Heijn.

Moeder ging steeds vaker naar Dirk & Heijn en pa liet de eitjes met rust. Wel bleef hij jachtopziener tot hij echt geen wild meer kon zien.

Mijn broers en ik kopen sindsdien ons eigen vlees voor ons eigen vlees en bloed. We vertellen elkaar sterke verhalen over onze ouders, verhalen van toen mannen nog jagers waren en moeders voor het zout zorgden. Van zouteloze praatjes zijn immers nog nooit kinderen gekomen.

Het rapen is inmiddels al lang verboden en mijn vader is al geruime tijd zelf bijgelegd, op zijn pa’sbest. Zo gaan die dingen.Categorieën:Dieren, Geld, Humor, Liefde, Zoenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: