Rutte terug uit Stockholm. Breinvlaag 2021 – 12

Waarom de regering nu moet worden vervangen?

Stockholmsyndroom: een situatie waarbij een slachtoffer van een gijzeling (gijzelaar) sympathie voelt voor zijn gijzelnemer. Een reactie om de logische angst en woede, die bij een gijzeling hoort, mee te bezweren. Het slachtoffer ziet in zijn emotie de dader niet meer als dader – ‘dat kan toch niet waar zijn’. Het is een overlevingsmechanisme voor slachtoffers van misbruik en intimidatie in algemene zin. Helaas herkent niet elk slachtoffer deze reactie bij zichzelf. Hij schiet in de stress en wordt depressief, of praat recht wat krom is, of bestormt verkleed met een rood petje Het Capitool. Allemaal om maar niet te hoeven voelen in welke ellendige situatie hij zit, soms door eigen toedoen – indien hijzelf op Trump of Rutte gestemd heeft.

Er zijn andere definities, maar de lijder aan het syndroom kan domweg niet leven met de gedachte dat Rutte c.s. het fout zou kunnen hebben, of arrogant met zijn macht omgaat. Hij heeft hem immers zelf gekozen en zo dom is hij nou toch ook weer niet. Het is ook niet dom, het is overmacht – voor de zwakken van geest, die altijd als eerste gepakt worden. Neem nou die Rutte doctrine: probeer altijd zoveel mogelijk informatie achter te houden voor het parlement, leg niets vast in notulen, geen afspraken op papier. Van iemand met het Stockholmsyndroom hoeft de MP niet weg: ‘Hij zal wel een goede reden hebben om het informatierecht van het parlement te schenden. Ja toch zeker’??? Het idee zèg, in Nederland? Nee, Ja in Amerika, daar hebben ze Trump, dat is een narcist, dat weet iedereen, dus die mag weg, vindt de Nederlander. Trumps eigen aanhangers kunnen niet leven met de gedachte dat hij hen minstens 4 jaar lang heeft voorgelogen. What’s the difference? “Er moet een (goede) reden zijn: dus Joe Biden is via vervalste verkiezingen verkozen (weten Trumps slachtoffers/kiezers). Nederlandse Stockholmers redeneren als volgt: “Die ‘steuntrekkers’ waren vast wèl echte fraudeurs – waar rook is is vuur – de regering moest ze wel straffen” (ondanks bewijs van het tegendeel in een vernietigend rapport – vindt zelfs de regering).

In elke vergaderstructuur waarin ik ooit meedraaide kreeg de voorzitter na verloop van tijd veel macht. Interessant werd het als die persoon ontdekte/doorkreeg dat hij/zij met meer wegkwam dan anderen. ‘Some pigs are more equal than other (pig)s.’ Informatie achterhouden met drogredenen dat het om vertrouwelijke informatie gaat of de privacy zou schenden. Van wie eigenlijk? Vanaf een bepaald moment vindt de baas zich onmisbaar.

De foute sympathie zit hem nou net in het overnemen van díe foute gedachte.

Een aantal regeringswisselingen mocht ik van nabij meemaken. Telkens dacht ik: gaan die nieuwe mensen die oude zomaar vervangen, kunnen die jonge mensen dat zomaar, dat is toch moeilijk werk? Het antwoord was altijd volmondig JA, dat kunnen zij! Regeren/besturen is vooral vertrouwen op je inhoudsdeskundigen, de parlementariërs en ambtenaren. Ministers en andere voorzitters zijn inwisselbaar en hun ego zit vaak iedereen in de weg. Daarom: Nieuwe voorzitters van besturen horen te komen en op tijd weer te gaan. Om de kans op zelfverheerlijking te voorkomen. In het bedrijfsleven en op de universiteiten is het al niet anders. CEO, MP en Collegevoorzitters willen herkozen worden en ons laten denken dat zij onvervangbaar zijn. Kent u die term: plucheplakker. Als je daar teveel sympathie voor krijgt, gaat het op medelijden lijken. Daar kan de narcist wel iets mee. Dan vloeien de krokodillentranen.

Regeringsleiders zijn zelden sympathiek. Hun zoontjes hoefden bijvoorbeeld niet naar Angola, Vietnam of Noordoost-Groningen.

Daarom heeft Jesse Klaver voor één keer gelijk, als hij zegt dat dit Kabinet nu moet aftreden. Om erger te voorkomen. Als je aan een Rutte, Wiebes of De Jonge kunt wennen, went alles. Ik maak me geen zorgen om de nieuwe regeringsclub – op welk bordes dan ook.

Verschil tussen sympathie en empathie.Categorieën:Boeken, dromen, Geld, Krant, kunst, Piketpaaltjes, politiek, politiek, regels, Schrijven, sociale media, tijd, Verhalen, Werk, Wetenschap

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: