Ik wandel dus ik besta

Uit de folder:

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-anlooer-diep

Wandelroute Anlooërdiep voert je door het beekdal van een oud kamertjeslandschap met … houtwallen, uniek voor het gebied, langs velden vol met brede orchis. De gevarieerde wandeling in Nationaal Park Drentsche Aa is in te korten tot 7 km.”

Folders zijn er om misleid te worden, je op het verkeerde wandelbeen te zetten. Volg je eigen kop. Loop waar jij wilt. Anders ben je al verdwaald eer je begint. Waar moet ik in vredesnaam naar uitkijken bij woorden als diepje, kamertjeslandschap, brede orchis? Ben geen kamertjesgeleerde. Natuurlijk neem ik nooit de verkorte route. Een route is pas een route indien afgelegd, achter mijn rug langs achterafkamertjes.

Scherder

Herder Erik Scherder wil dat zijn schaapjes bewegen en hij beweegt mij. Hoewel zijn motivatie misschien eerder aanzet tot fietsen, loop ik liever of zit hoog te paard. Hij heeft het over het risicovolle loslaten van partikels van de binnenkant van een zogenaamde ‘binnenband’ in een bloedvat, die onder de juiste omstandigheden – op de bank liggen in plaats van te bewegen – tot beroerte en hartstilstand kunnen leiden. Eng. Letterlijk en figuurlijk.

Ik wandel dus ik besta

Wandelen is voor mij als ademen, een tweede natuur. Voetje voor voetje, long na long, langademig op lange afstanden, berijd ik mijn stokpaardjes door het Drentse kamertjeslandschap, ook wel coulisselandschap genoemd. Onvermoeibaar in gedachten verzonken, zet ik in zo’n beekdal mijn eigen populiere bomen op, laat de wind er doorheen spelen, breinvlagen. Breinvlagen zijn tegelijk hersenspinsels èn is een werkwoord. Ik breinvlaag, jij breinvlaagt waarschijnlijk niet. Mijn blog ‘Breinvlaag’ is mijn bovenkamertjeslandschap.

Omstandigheden

Uit de benedenloop der diepe omstandigheden borrelen emotionele orchis op. Uit de bovenloop de woordspelingen, pogingen tot verbanden. In de samenloop vormt zich de breinvlaag.Categorieën:fietsen, natuur, Schrijven, Sport, Uncategorized, Wetenschap

Tags: , , , ,

2 replies

  1. De oude Descarte had deze vrije interpretatie vast niet zien aankomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: