Het geheim in de maling

Je hebt mensen die moeilijk in slaap vallen, draaien van links naar rechts en heen en terug. Zij struikelen over hun verkruimelde gedachten. Je hebt ook mensen die moeilijk wakker worden, zij struikelen in hun ontbolstering.

Stabiele zijligging

Ik kies elke avond bewust een kant. Dat is mijn rechterzij, met mijn rechterhersenhelft op het kussen, dichtbij Dromenland. Gaat het daar te erg spoken, dan draai ik naar mijn linker zij. Met de logica van mijn linkerhersenhelft verklaar ik de nachtrust weer veilig. Aangezien dat onbewust gaat, produceer ik de volgende ochtend geen nieuwe breinvlaag. Verklaar.

’s Nachts begint het echte broeden, komen fantasieën tot leven. Als ik wakker wordt komen sprookjes uit. Dan komt het enige lastige moment: hoe krijg ik het gebroed uitgeschreven, zonder dat het misvormd wordt. Dat gaat niet altijd goed.

Koers

Op welke zij ik wakker word heb ik niet in de hand. U wel? Is het mijn rechterzij, dan is het een feestje: mijn rechterhersenhelft is nog half in het sprookjesbos voor volwassenen. Terwijl ik koffie zet laat ik mijn geesteskinderen nog wat stoeien. Later aan de keukentafel vertellen zij mij hun verhalen en die schrijf ik op, net als een kapitein zijn logboek bijhoudt.

Blog Breinvlaag is eigenlijk ook een soort logboek. Neem een boot. Stel je voor de boot ontwaakt, jij bent die boot.

De kapitein in de stuurhut van je linkerhersenhelft schrijft logs in zijn logboek. Zwaar werk, het woord zegt het al. Zwaar ook, omdat zijn informatie grotendeels uit de rechterhersenhelft komt, van de stookgasten in het ruim. Hitsige verhalen, het woord zegt het al. En op zee is er nog meer ruis dan op het vasteland.

Laveren*

Voor een beter begrip van het scheppingsverhaal van mijn breinvlaag is het handig dat u gelooft in wat ik u vertel.

  1. In dromen verwarm ik mijn associatieve broedsels, tijdens het ontwaken wordt de breinvlaag geboren.
  2. Het resultaat is altijd eerder, in het verleden of in de toekomst, behaald.
  3. ‘Kennen’ en ‘weten’ zijn verschillende soorten van waarheden.
  4. Ontkennen wijst op onwetendheid, maar dat wist u al van Freud.

Zie het zo: hoe meer je maalt hoe groter de oogst, die ik elders op mijn blog – onregelmatig – uitstal.

  • Laveren: dat het veer als een la kant nog wal raakt. Goed schipperen is ook behelpen.
een schuin oog


Categorieën:dromen, Schrijven, tijd, Verhalen

Tags: , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. De Oogst van Pinkstermaandag ’22 – Breinvlaag …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: