Stilte als opmaat

Steeds vaker valt er bij mij een kwartje. Had ik op school wat vaker kunnen gebruiken. Van het moment net voordat de munt in de slotmachine verdwijnt, geniet ik het meest. Van die uitgesproken beloftevolle, trillende stilte, die je meetrekt de diepte in. Denk ook eens aan het schilderij “De Schreeuw” van Munch uit 1893. Wat laat je zo schrikken, is het misschien je eigen blik? Hoe zit dat dan?

Na het lezen van de op mijn lijf geschreven roman ‘Land van Echo’s ‘ van Mark H. Stokmans luisterde ik, maar keek misschien nog veel meer naar het prachtige https://youtu.be/ft4qigSb-gA Wat valt deze uitvoering toch helemaal binnen mijn beleving van die roman! Ik luisterde daarna ook Basso Profundo koormuziek van Rachmaninoff op youtube . Omdat die lage registers uitzonderlijk zijn, moet je ze niet te lang achter elkaar horen, immers, dan brengt gewenning schoonheid om zeep. Dosering, daar gaat het om. Het viel mij op dat echte kunstenaars relatieve stilte gebruiken om spanning op te bouwen, om hoogtepunten tot maatwerk aaneen te boetseren. Ik las de roman als muziek, met net genoeg momenten om adem te halen. Elke roman heeft een optimale spanningsboog, Stokmans kan dat! Bij Patricia Highsmith staat die altijd maximaal uitgerekt, doet lezen bijna zeer.

In muziek is die spannende geluidsluwte op zich al opwindend, de val erdoorheen fenomenaal vurrukkulluk. Daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben. Hoewel timing in de spanningsboog van minimal music nog wel enige inspanning vereist van de luisteraar. Om daarin hèt moment niet te missen luister ik dan ook naar hun werk met aangedraaide duimschroeven aan mijn trommelvliezen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Minimalistische_muziek

Naar schilderijen en mooie vrouwen kijk je en kijk je het beste weer weg in de juiste geheime frequentie. Alleen ongrijpbaar zijn ze te begrijpen. En dan nog werkt het alleen als het schilderij terugkijkt. Pas als je goed kijkt zie je het meisje van Vermeer verleidelijk mooi opdrogen. De Schreeuw van Munch beleef je optimaal in je nachtmerries.Categorieën:kunst, Muziek

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: